fbpx

At blive trigget - Hvorfor sker det og hvad kan vi bruge det til?

Hvad sker der i virkeligheden når vi trigges af noget?

Når du trigges – lad os sige, at du bliver irriteret eller vred af noget eller nogen – så handler det typisk ikke om den umiddelbare situation, du befinder dig i. Du trigges, fordi der under overfladen ligger uforløste følelsesmæssige problemer, som stammer fra tidligere i dit liv.

Hver gang du trigges, kan du enten reagere på triggeren ved at angribe, afvise eller trække dig fra den, eller du kan blive i følelsen og arbejde med den. Og så længe du gør det første opretholder du din offerrolle – idet du uundgåeligt vil fortsætte med at blive trigget ved lignende situationer.

Psykiateren Gabor Mate foreslår at tænke over billedet af et våben. Her udgør triggeren/udløseren kun en meget lille del af mekanismen. Hvad der egentlig er til stede, er et våben, der er klar til at affyre, og som er fyldt med sprængstof og ammunition. Det er dig, der indeholder dette. Så ser eller hører du noget, der trigger dig, giver det mening at fokusere mindre på udløseren og mere på våbnet og ammunitionenen, som vi alle bærer rundt på, men er så bange for at se på.

Læringen i en trigger

Hvis du trigges, skyldes det, at du er et våben, der er klar til at affyre. Der er eksplosivt materiale i dig, som du har båret med dig i livet. Den vigtigste læring ligger i at være nysgerrig på din ammunition. Glem for en stund at fokusere på udløseren. Eller, som Eckhart Tolle, siger: “Vær mindst lige så interesseret i dine egne reaktioner som i de mennesker og situationer, der fremkalder disse reaktioner.” Når du er trigget er det en god anledning til medfølende at spørge indad. Hvad handler det om for mig? Det er sådan, du lærer at tage ansvar og træde ud af offerrollen. For til sidst styres du ikke længere af dine triggers.

Gabor Maté uddyber: 

“Dine konflikter, alle de vanskelige ting, de problematiske situationer i dit liv er ikke tilfældige. De er faktisk dine. De er specielt designet til dig af en del af dig, der elsker dig mere end noget andet.”

Gabor mener, at den del af dig, der elsker dig mere end noget andet, har skabt blokeringer for at lede dig til dig selv. Blokeringen fortæller dig: “Du går ikke i den rigtige retning, se her, denne vej”. Denne del vil ikke have, at du skal miste chancen. Den vil gå til ekstreme foranstaltninger for at vække dig op. Den vil få dig til at lide meget, hvis du ikke lytter, for hvad kan den ellers gøre? Det er dens formål. 

Så overvej: Hver gang du bliver ked af det eller irriteret over nogen eller noget, er der så en del af dig, der har ført dig derhen, fordi der er noget, du skal lære?

Når du trigges, så vær taknemmelig og nysgerrig. Hvad mangler jeg her?

Når vi trigges, kan det føles som om verden falder fra hinanden, og det kan være en udfordring at navigere i vores følelser på en måde, der er sund og konstruktiv. Men ved at se vores triggers som invitationer til selvopdagelse og vækst, kan vi begynde at tage ansvar for vores følelsesmæssige reaktioner og lære at håndtere dem på en mere positiv måde.

Og husk også: Når du ser andre blive trigget overfor dig, så handler det nok ikke så meget om dig, men mere om den interne konflikt i dem selv. Denne erkendelse er helt central for at styrke vores barmhjertighed. 

Oplever du at blive trigget og er du nysgerrig på, hvad der ligger bag, og hvordan du kan undgå det fremover, så er du meget velkommen til at kontakte mig. Som certificeret psykodynamisk psykoterapeut vil jeg hjælpe dig, så godt jeg kan igennem denne process.  Jeg vil være så støttende og anerkendende som muligt og sørge for, at processen forløber i et tempo, hvor du kan være med hele vejen.

Er du fortsat nysgerrig, så kan du booke din første tid til kun 350 kr. Normalprisen er 750 kr. Så kan du få en fornemmelse for, om psykodynamisk terapi hos mig er noget for dig.

Book tid: 1. samtale (50 min) kun 350 kr.

Du kan også booke en gratis uforpligtende forsamtale på ovenstående link, eller ringe på tlf: 61 27 18 99, hvis du har spørgsmål.

Min klinik ligger på Roskildevej 46, 2000 Frederiksberg.


 

Få tydet din drøm gratis af kunstig intelligens

Som et nyt og underholdende tiltag, kan du nu få tydet din drøm af en kunstig intelligens her på siden.

Ja, lad mig prøve det

 


 

SÆRLIGT TILBUD PÅ TERAPI: Få din 1. samtale til kun 350 kr.

Helt uforpligtende.

book tid

 


 

Har du angst?

Så læs her om, hvordan psykodynamisk terapi kan hjælpe dig ud af angsten – effektivt og permanent.

Læs mere

 

 


 

Bliv medlem af ANGSTGRUPPEN på facebook

En lukket gruppe, hvor du kan få gratis støtte, hjælp, råd og inspiration til at håndtere din angst.

Gå til ANGSTGRUPPEN

 

 


Hvad er angst?

Få klar besked om angstsymptomer, årsager og behandling.

Læs mere

 


Angst er en ubehagelig, anspændt fornemmelse aktiveret af følelser af sorg, vrede el. afsky, som kroppen fejlagtigt har fået indkodet som værende farlige gennem traumer og barndomssvigt.

– Lasse Pallesen

 

Learn More