fbpx

Fobier - årsager og behandling

Hvad er en fobi? Fobier som forsvarsmekanisme

Fobier er en type angstlidelser, der kan have en stor indvirkning på en persons livskvalitet. Fobier vil ofte være begrænset til specifikke situationer eller objekter. Det kan have utallige afskygninger. De mest almindelige er:

  • Araknofobi: Frygt for edderkopper
  • Klaustrofobi: Frygt for indelukkede eller snævre rum.
  • Agorafobi: Frygt for offentlige steder eller steder, hvor der er mange mennesker.
  • Acrofobi: Frygt for høje steder eller frygt for at falde.
  • Social fobi: Frygt for sociale situationer, som at tale offentligt, møde nye mennesker eller interagere med andre på en måde, der kan føre til kritik eller afvisning.
  • Flyskræk: Frygt for at flyve eller rejse med fly.
  • Tandlægeskræk: Frygt for tandlæger eller tandbehandlinger.

Psykoanalytisk teori forklarer fobier som en forsvarsmekanisme, der opstår, når en person har undertrykt en uacceptabel følelse eller en konflikt, som kan skabe angst eller ubehag. Freud mente, at fobier kunne spores tilbage til en tidligere oplevelse, hvor personen havde oplevet en traumatisk begivenhed, som de havde undertrykt eller fortrængt fra deres bevidsthed. Freud anså fobier som en form for neurose, og at de opstod på grund af konflikter mellem bevidst og ubevidst adfærd.

Ifølge Freud kunne fobier også udvikle sig som en form for overføring fra tidligere traumer i barndommen. Det kunne være, at barnet havde oplevet noget traumatisk, som de ikke havde været i stand til at bearbejde, og som nu blev overført på en anden situation eller genstand, som blev til et fobisk objekt. Freud anså fobier som en form for psykologisk forsvarsmekanisme, hvor personen undgår at konfrontere eller bearbejde den underliggende konflikt eller følelse. Fobien håndgribeliggør, noget der umiddelbart er for skræmmende at kigge ind i.

Fobier er med andre ord et resultat af tidligere traumer. Traumer kan skabe en følelse af magtesløshed, skrøbelighed og angst, som kan blive associeret med en bestemt situation eller genstand.

Fobier som udtryk for et behov om kontrol

Eksempelvis kan en person der har oplevet mobning i skolegården som barn udvikle agorafobi – frygt for åbne pladser. Bag fobien ligger der en underliggende frygt for latterliggørelse, afvisning eller endda overgreb. Fobien kan på denne måde fungere som en distraktion fra den underliggende konflikt, og personen kan undgå at håndtere deres frygt for afvisning, latterliggørelse og overgreb ved at fokusere på deres agorafobi. Det er mere håndterbart og kontrollabelt.

Ofte er kontrol et central tema i skabelsen af en fobi. Den bagvedliggende traumatiske episode giver ofte personen en erfaring med manglende kontrol. At udvikle en fobi bliver dermed en måde, hvorpå man kan få en følelse af kontrol over ens miljø og liv. Fobier hjælper på denne måde personen med at håndtere angst og usikkerhed i situationen, men ikke med at komme angsten til livs på den lange bane.

Behandling af fobier gennem psykoterapi

Behandling af fobier i et psykodynamisk perspektiv fokuserer på at hjælpe personen med at identificere, forstå og i et vist omfang genopleve den underliggende konflikt, som ligger til grund for deres fobi. Terapeuten kan hjælpe personen med at udforske deres ubevidste følelser og oplevelser og lære dem at håndtere deres angst og frygt på en mere sund og konstruktiv måde.

En vigtig del af behandlingen er at hjælpe personen med at finde en forståelse for deres følelser og adfærd. Det er vigtigt at forstå, at fobier er en måde at håndtere en underliggende konflikt i personens liv på, og at de kan fungere som en beskyttelse mod at blive udsat for lignende situationer eller genstande, som kan udløse den tidligere traumatiske oplevelse. Der er ikke noget galt med at have en fobi. Det er en naturlig, beskyttende respons på et usundt miljø. 

Oplever du at have en fobi, så er du meget velkommen til at kontakte mig. Som certificeret psykodynamisk psykoterapeut vil jeg hjælpe dig, så godt jeg kan igennem denne process.  Jeg vil være så støttende og anerkendende som muligt og sørge for, at processen forløber i et tempo, hvor du kan være med hele vejen.

Typisk oplever mine klienter, at fobien letter allerede i løbet af få sessioner.

Er du fortsat nysgerrig, så kan du booke din første tid til kun 350 kr. Normalprisen er 750 kr. Så kan du få en fornemmelse for, om psykodynamisk terapi hos mig er noget for dig.

Book tid: 1. samtale (50 min) kun 350 kr.

Du er også meget velkommen til at ringe på tlf: 61 27 18 99 for en gratis afklarende samtale.

Min klinik ligger på Roskildevej 46, 2000 Frederiksberg.


 

Få tydet din drøm gratis af kunstig intelligens

Som et nyt og underholdende tiltag, kan du nu få tydet din drøm af en kunstig intelligens her på siden.

Ja, lad mig prøve det

 


 

SÆRLIGT TILBUD PÅ TERAPI: Få din 1. samtale til kun 350 kr.

Helt uforpligtende.

book tid

 


 

Har du angst?

Så læs her om, hvordan psykodynamisk terapi kan hjælpe dig ud af angsten – effektivt og permanent.

Læs mere

 

 


 

Bliv medlem af ANGSTGRUPPEN på facebook

En lukket gruppe, hvor du kan få gratis støtte, hjælp, råd og inspiration til at håndtere din angst.

Gå til ANGSTGRUPPEN

 

 


Hvad er angst?

Få klar besked om angstsymptomer, årsager og behandling.

Læs mere

 


Irrevocable commitment to any religion is not only intellectual suicide; it is positive unfaith because it closes the mind to any new vision of the world. Faith is, above all, openness – an act of trust in the unknown.

Alan Watts