fbpx

Har mit barn angst?

Fem tegn på, at dit barn har angst

I virkeligheden er denne overskrift ret misvisende. For alle har angst sommetider. Om dit barn har angst vil altså altid være et gradsspørgsmål.  

Problemet opstår når angsten får så indgribende konsekvenser i dit barns hverdag, at barnet igen og igen undgår aktiviteter, som det inderst inde har brug for. Spørg derfor dig selv i hvor høj grad, dit barn viser disse fem tegn på angst.

1: Dit barn trækker sig socialt

I sociale situationer stiger uforudsigeligheden, og der kan være nervøsitet forbundet med, hvad de andre synes om én. Derfor er det mere trygt for barnet at trække sig socialt og blive derhjemme på værelset – den trygge base.

Der kan være ulyst forbundet med at gå i skole, til fodbold, til fester eller bare være sammen med venner.

Sommetider har børn med angst svært ved øjenkontakt eller taler meget lavt, når de er i sociale situationer. Særligt det at være i centrum kan føles ubehageligt.

2: Dit barn har afhængighedsadfærd

Måske flygter dit barn ind i computerspillenes verden el. bruger mange timer hver dag foran en tv-skærm eller sin mobiltelefon.

Måske bliver barnet totalt opslugt af en hobby og synes ikke at orke andre aktiviteter.

Måske begynder barnet at bruge mad til at trøste sig med.

Måske foretrækker barnet nogle meget klare rutiner med meget lidt plads til forandring el. impulsivitet. Hvis der sker en forandring i hverdagen kan barnet have et stort behov for at forældrene sikrer at alt er ok.

Et barn med angst kan blive afhængig er nærmest hvad som helst. 

Afhængigheder er noget vi tyr til for at søge tryghed. Vores system beroliges af at udføre vores afhængighed igen og igen. Derfor er det også en meget forståelig reaktion for at dulme angsten. 

3: Dit barn fortæller ikke om sine følelser

Når vi har angst, er vi i virkeligheden bange for at mærke følelser af glæde, vrede el. sorg, som ulmer i os. Det er disse følelser, som fremkalder angst, og som vi derfor forsøger at undgå. Denne undgåelse bliver ofte meget synlig, hvis du som forældre spørger ind til barnets følelseliv og barnet afviser at gå ind i emnet. 

4: Dit barn oplever fysiske smerter

Angst kan i nogle tilfælde sætte sig som hovedpine, mavepine el. hyperventilering.  Nogle børn har deciderede angstanfald med rysteture, hjertebanken, trykken for maven 

5: Dit barn har mange mareridt

Børn med angst har ofte mange mareridt. Barnet undertrykker angsten til daglig, og så ulmer den i det ubevidste og kommer til udtryk i mareridt. Mareridt er psykens måde at bearbejde de følelser, der ikke får lov at komme til udtryk i hverdagen.   

psykoterapi det indre barn

 

Få tydet din drøm gratis af kunstig intelligens

Som et nyt og underholdende tiltag, kan du nu få tydet din drøm af en kunstig intelligens her på siden.

Ja, lad mig prøve det

 


 

SÆRLIGT TILBUD PÅ TERAPI: Få din 1. samtale til kun 350 kr.

Helt uforpligtende.

book tid

 


 

Har du angst?

Så læs her om, hvordan psykodynamisk terapi kan hjælpe dig ud af angsten – effektivt og permanent.

Læs mere

 

 


 

Bliv medlem af ANGSTGRUPPEN på facebook

En lukket gruppe, hvor du kan få gratis støtte, hjælp, råd og inspiration til at håndtere din angst.

Gå til ANGSTGRUPPEN

 

 


Hvad er angst?

Få klar besked om angstsymptomer, årsager og behandling.

Læs mere

 


I have realized that the past and future are real illusions, that they exist in the present, which is what there is and all there is.

Alan Watts