fbpx

Katastrofetanker - Hvad er deres funktion og hvordan undgår vi at de styrer vores liv

Hvad er katastrofetanker?

Katastrofetanker er tanker om potentielle truende og skræmmende begivenheder eller situationer. De kan handle om mange forskellige situationer, og de kan variere i alvorlighed og frekvens. Nogle mennesker har katastrofetanker om specifikke ting, såsom at flyve eller tale i offentligheden, mens andre kan have mere generelle bekymringer om deres helbred, forhold, karriere eller fremtid.

Hvad er katastrofetankernes funktion?

Katastrofetanker er en af menneskets mest basale overlevelsesmekanismer, for siden tidernes morgen har det at kunne forberede eller forudsige mulige trusler været ekstremt vigtigt for at overleve. Set i dette lys er det helt almindelig og normalt at bekymre sig om fremtiden.

Problemet opstår, når disse tanker styrer meget af vores liv og primært er baseret på irrationel frygt. I så fald  prøver man måske også at undgå situationer, der kan udløse de katastrofer, tankerne handler om. Dette kan føre til undgåelsesadfærd, hvor man undgår bestemte steder, mennesker eller aktiviteter. Når katastrofetankerne begynder at have en sådan vedvarende negativ indvirkning på vores liv, er det vigtigt at tage skridt til at håndtere dem.

Et af vigtigste skridt er at være nysgerrig på, hvornår de opstår. Ofte opstår katastrofetankerne som et resultat af følelsesmæssig påvirkning. Hvis vi trigges følelsesmæssigt på en ubehagelig måde, trigges katastrofetanker ofte. Der kan være flere årsager hertil. Sommetider er katastrofetankerne med til at flytte fokus fra at være i kroppen og følelserne til at være i hovedet. På denne måde virker tankerne som en forsvarsmekanisme. Katastofetanker er et forsøg på at få kontrol. Ofte kredser tankerne jo om, hvad man ville kunne gøre såfremt katastrofen indtraf – hvordan man skulle agere mest hensigtsmæssigt. Dette fokus afspejler et ønske om at kunne agere køligt, konstruktivt og kontrolleret i ellers kaotiske situaitoner. 

Måske peger dette ønske tilbage på situationer livet, hvor man egentlig havde brug for kontrol, men situationen ikke tillod det? I så fald er det vigtigt at få bearbejdet sådanne oplevelser. 

Hvordan man kan arbejde med katastrofetanker?

Når vi bearbejder de mere eller mindre traumatiske oplevelser, der egentlig ligger til grund for vores katastrofetanker, får vi forløst nogle af de følelser af sorg og vrede, der knytter sig til situation. Vi bliver mere fortrolig med disse følelser, og så skaber de mindre ubehag, når de vækkes i andre situtioner. Og så bliver behovet for at benytte katastrofetanker som en forsvarsmekanisme helt automatisk mindre.

Oplever du at have katastrofetanker, er du nysgerrig på, hvad der ligger bag, og hvordan du kan mindske dem fremover, så er du meget velkommen til at kontakte mig. Som certificeret psykodynamisk psykoterapeut vil jeg hjælpe dig, så godt jeg kan igennem denne process.  Jeg vil være så støttende og anerkendende som muligt og sørge for, at processen forløber i et tempo, hvor du kan være med hele vejen.

Er du fortsat nysgerrig, så kan du booke din første tid til kun 350 kr. Normalprisen er 750 kr. Så kan du få en fornemmelse for, om psykodynamisk terapi hos mig er noget for dig.

Book tid: 1. samtale (50 min) kun 350 kr.

Du kan også booke en gratis uforpligtende forsamtale på ovenstående link, eller ringe på tlf: 61 27 18 99, hvis du har spørgsmål.

Min klinik ligger på Roskildevej 46, 2000 Frederiksberg.


 

Få tydet din drøm gratis af kunstig intelligens

Som et nyt og underholdende tiltag, kan du nu få tydet din drøm af en kunstig intelligens her på siden.

Ja, lad mig prøve det

 


 

SÆRLIGT TILBUD PÅ TERAPI: Få din 1. samtale til kun 350 kr.

Helt uforpligtende.

book tid

 


 

Har du angst?

Så læs her om, hvordan psykodynamisk terapi kan hjælpe dig ud af angsten – effektivt og permanent.

Læs mere

 

 


 

Bliv medlem af ANGSTGRUPPEN på facebook

En lukket gruppe, hvor du kan få gratis støtte, hjælp, råd og inspiration til at håndtere din angst.

Gå til ANGSTGRUPPEN

 

 


Hvad er angst?

Få klar besked om angstsymptomer, årsager og behandling.

Læs mere

 


Du skal ikke søge lykken. Hvis du søger det, vil du ikke finde det, fordi at søge er det modsatte af lykke .

Eckhart Tolle