fbpx

Vrede og vredeshåndtering

Vrede som en naturlig menneskelig reaktion

 

Vrede og aggression er helt normale menneskelige følelser, som har til hensigt at sætte grænser og beskytte vores integritet. De er signaler til os om, at der er behov for at sige fra. Vrede fortæller os med andre ord, hvad vi har brug for… og ikke brug for. Det er en naturlig og vigtig reaktion på en for os uhensigtigsmæssig situation.

Samtidig kan vrede være kilde til motivation og energi til at tage positive handlinger og opnå forandringer i vores liv og omgivelser. Folk med depression oplever typisk at være i manglende kontakt med vreden,

Når vreden bliver problematisk

Det er et sundhedstegn at vi kan mærke og udtrykke vores vrede i situationer for der er brug for at sætte grænser, som nævnt ovenfor. Problemet opstår, når en situation trigger en ubearbejdet vrede fra fortiden. I så fald reagerer vi ikke på den nuværende situation, men på en tidligere situation. Her kan der ligge en enorm uforløst vrede, som er svær at kontollere og som derfor kommer ud uhensigtsmæssigt i den nuværende situation. Måske er udtrykket ekstremt voldsomt, ubehageligt eller rettet mod de forkerte. Mange oplever at fortryde en sådan vredesreaktion efterfølgende. Alligevel fortsætte mønsteret, så længe de bagvedliggende episoder, der trigges, ikke er bearbejdet.

En sådan vrede, der skyldes dybere følelsesmæssige og psykologiske problemer, såsom traumer, undertrykte følelser eller dårlig selvværd. er destruktiv, fordi den skader både os selv og andre omkring os. Den kan føre til langvarige konflikter, aggression, vold eller ødelæggende adfærd, der kan have alvorlige konsekvenser for vores relationer, vores helbred og vores liv.

Mange oplever at være bange for vreden. Måske har at de tidligere i livet oplevet personer, der var vrede på en voldsom og ubehagelig måde mod dem. Eller måske var der ikke plads til at være vred derhjemme som barn, fordi følelesen ikke blev anerkendt eller accepteret. Måske blev man ligefrem sendt på værelset eller endnu værre slået, hvis man viste vrede. Sådanne oplevelser kan gøre at vreden gemmes væk, undertrykkes. Vreden opleves som noget, der skaber afstand til dem man holder af.

Undertrykt vrede kan være en kilde til depression eller pludselige vredesudbrud, når trykket bliver så stort, at der ikke er anden udvej. Derudover kan undertrykt vrede have en negativ indvirkning på vores helbred og velvære. Det kan føre til kronisk stress, som kan have en negativ indvirkning på vores immunsystem og føre til alvorlige sundhedsmæssige problemer.

At arbejde terapeutisk med vreden

Vores reaktioner på triggers er i virkeligheden en kilde til dyb indsigt i vores følelsesmæssige og psykologiske tilstand. Ved at undersøge vores triggers kan vi lære megetom vores tidligere oplevelser, vores relationer og vores mønstre af adfærd og tænkning. Dette kan hjælpe os med at opnå en dybere forståelse af os selv og vores mentale og følelsesmæssige tilstand.

I terapi er målet dels at undersøge disse triggers, dels at lære at blive mere fortrolig med, hvordan vreden mærkes i kroppen og dels at lære at udtrykke vreden på en konstruktiv måde, der passer til, hvem du er.

Oplever du problemer med vredeshåndtering f.eks. ved at vreden giver et kropslig ubehagelig eller besværliggør dine relationer, så er du meget velkommen til at kontakte mig. Som certificeret psykodynamisk psykoterapeut vil jeg hjælpe dig, så godt jeg kan igennem denne process.  Jeg vil være så støttende og anerkendende som muligt og sørge for, at processen forløber i et tempo, hvor du kan være med hele vejen.

Typisk oplever mine klienter, at vreden blivere lettere at håndtere konstruktivt allerede i løbet af få sessioner.

Er du fortsat nysgerrig, så kan du booke din første tid til kun 350 kr. Normalprisen er 750 kr. Så kan du få en fornemmelse for, om psykodynamisk terapi hos mig er noget for dig.

Book tid: 1. samtale (50 min) kun 350 kr.

Du er også meget velkommen til at ringe på tlf: 61 27 18 99 for en gratis afklarende samtale.

Min klinik ligger på Roskildevej 46, 2000 Frederiksberg.


 

Få tydet din drøm gratis af kunstig intelligens

Som et nyt og underholdende tiltag, kan du nu få tydet din drøm af en kunstig intelligens her på siden.

Ja, lad mig prøve det

 


 

SÆRLIGT TILBUD PÅ TERAPI: Få din 1. samtale til kun 350 kr.

Helt uforpligtende.

book tid

 


 

Har du angst?

Så læs her om, hvordan psykodynamisk terapi kan hjælpe dig ud af angsten – effektivt og permanent.

Læs mere

 

 


 

Bliv medlem af ANGSTGRUPPEN på facebook

En lukket gruppe, hvor du kan få gratis støtte, hjælp, råd og inspiration til at håndtere din angst.

Gå til ANGSTGRUPPEN

 

 


Hvad er angst?

Få klar besked om angstsymptomer, årsager og behandling.

Læs mere

 


Knowing your own darkness is the best method for dealing with the darkness’s of other people.

Carl Jung