fbpx

Strategier til at håndtere let angst

Hvad kan du gøre, når du oplever let angst?

Denne artikel beskriver en række teknikker, der kan være gavnlige at benytte, når du starter med at mærke angsten, eller når den viser sig som mindre spændinger eller et mindre ubehag. Ved at være nysgerrig på vores angst i denne fase, hvor den stadig opleves let og under kontrol, kan du lære meget om dig selv og hjælpe til at reducere angsten på den lange bane. 
 
Hvis du derimod oplever en stærk angst eller måske ligefrem et angstanfald, har du givetvis ikke overskud til at fokusere på nedenstående punkter. I så fald er vejrtrækningsøvelser, det at gøre ting, der normalt giver dig ro, samt i nogle tilfælde medicin mere hensigtsmæssigt. De hjælper dig til at bringe dit nervesystem til ro, og så kan du øve dig i disse teknikker, når du igen har overskud.
 
Uanset hvor stor din angst er, kan langsomme og dybe vejrtrækninger og et fokus på dit åndedræt hjælpe med at berolige dit nervesystem og reducere angsten.

Her er en række andre centrale teknikker at håndtere let angst på:

  • Spørg dig selv, hvilke følelser der kan ligge bag angsten. Der ligger som regel uforløste følelser af feks. vrede, sorg, afsky, glæde, eller seksuelle følelser og ulmer under angsten. Selvom det kan være svært at identificere dem lige med det samme, kan det at spørge dig selv give dig en mulighed for at udforske dine følelser og finde ud af, hvad der udløste angsten.
  • Hav tålmodighed med dig selv, hvis du ikke får svar med det samme. Det kan tage tid at forstå, hvad der ligger bag angsten, og det er vigtigt at give dig selv tid og plads til at udforske dine følelser.
  • At dele, hvordan du har det og sætte ord på dine følelser kan også regulere angsten. At dele dine følelser med en ven, et familiemedlem eller en terapeut kan hjælpe dig med at opnå større klarhed og forståelse af, hvad der udløser angsten.
  • Hvis du ikke har nogen omkring dig, kan det hjælpe at udtrykke, hvordan du har det på en kreativ måde. Det kunne være i form af en tegning, et maleri, et musikstykke, et digt, et dagbogsindslag etc.
  • Når du har stærke følelser i forhold til noget, der sker, så spørg dig selv, om dine følelser er realistiske i forhold til situationen eller personen. Det kan være, at dine følelser ikke afspejler virkeligheden men er en automatisk reaktion, der opstår fordi du bliver mindet om noget, der tidligere har været ubehageligt eller traumatisk for dig. Prøv at skabe en realistisk opfattelse af den nuværende situation – et “reality check”. Det kan reducere angstniveauet.
  • Endelig kan det også være nyttigt at tænke over, om din angst mobiliserer dig til at løse en opgave eller gøre noget andet, der kræver fokus og koncentration. Hvis dette er tilfældet, kan du bruge angstens energi positivt og få noget gjort.

At håndtere angst kan være en udfordrende proces, men forhåbentlig kan du ved at være nysgerrig på den gennem disse teknikker lære at kontrollere den bedre og opnå større klarhed og ro i dit liv. Husk, at det er vigtigt at give dig selv tid og plads til at udforske dine følelser og finde de strategier, der fungerer bedst for dig.

Oplever du angst og er du nysgerrig på, hvad der ligger bag, og hvordan du kan mindske den fremover, så er du meget velkommen til at kontakte mig. Som certificeret psykodynamisk psykoterapeut vil jeg hjælpe dig, så godt jeg kan igennem denne process.  Jeg vil være så støttende og anerkendende som muligt og sørge for, at processen forløber i et tempo, hvor du kan være med hele vejen.

Er du fortsat nysgerrig, så kan du booke din første tid til kun 350 kr. Normalprisen er 750 kr. Så kan du få en fornemmelse for, om psykodynamisk terapi hos mig er noget for dig.

Book tid: 1. samtale (50 min) kun 350 kr.

Du kan også booke en gratis uforpligtende forsamtale på ovenstående link, eller ringe på tlf: 61 27 18 99, hvis du har spørgsmål.

Min klinik ligger på Roskildevej 46, 2000 Frederiksberg.


 

Få tydet din drøm gratis af kunstig intelligens

Som et nyt og underholdende tiltag, kan du nu få tydet din drøm af en kunstig intelligens her på siden.

Ja, lad mig prøve det

 


 

SÆRLIGT TILBUD PÅ TERAPI: Få din 1. samtale til kun 350 kr.

Helt uforpligtende.

book tid

 


 

Har du angst?

Så læs her om, hvordan psykodynamisk terapi kan hjælpe dig ud af angsten – effektivt og permanent.

Læs mere

 

 


 

Bliv medlem af ANGSTGRUPPEN på facebook

En lukket gruppe, hvor du kan få gratis støtte, hjælp, råd og inspiration til at håndtere din angst.

Gå til ANGSTGRUPPEN

 

 


Hvad er angst?

Få klar besked om angstsymptomer, årsager og behandling.

Læs mere

 


Se, om du kan fange dig selv i at beklage dig, enten i det, du siger, eller i dine tanker, over en situation, du befinder dig i, hvad andre mennesker gør eller siger, over dine omgivelser, over din livssituation, ja endda over vejret. Beklagelser er altid ikke-accept af det, der er. De skaber uden undtagelse en ubevidst negativ ladning.

Eckhart Tolle