Mange oplever manglende lyst og glæde i hverdagen. Disse tilfælde ledsages næsten altid af et eller flere afhængighedsproblemer. Der kan være tale om afhængighed af computerspil, mobiltelefoner, sex, tv, sociale medier, alkohol, arbejde, penge og stoffer, eller – mere bredt – en hverdag med mange rutiner og vaner.
Hvis du ikke oplever glæde ved livet, og ikke synes du er afhængig af noget, overvej da om du er afhængig af dine tanker. Depression er netop kendetegnet ved at mennesker ruminerer, dvs. gentager de samme tankemønstre om og om igen, og har svært ved at komme ud af dem. Måske har du en oplevelse af at være for meget i dit hoved og for lidt i din krop?
Når vi oplever en stærk afhængighed, som ikke næres for en stund bliver vi utilfredse og flytter altid fokus fra her-og-nu til fremtiden – en fremtid, hvor vi igen kan nære afhængigheden og mærke velvære igen… for en stund. Tilfredsstillelsen af afhængighed lader til at være den eneste vej ud af vores dårligdom, hvorfor vi tyer til den igen og igen. Vi fortsætter med at vade rundt i denne onde cirkel, velvidende at den er destruktiv for vores fysiske og psykiske velvære – og for vores nærmeste.
Terapi kan hjælpe dig med at blive klar på, hvad du er afhængig af, hvad der trigger den, samt hvorfra den stammer (for afhængigheden har helt sikkert en kilde – højest sandsynligt fra din barndom). Ofte vil afhængighedsfølelsen intensiveres i situationer med stress, angst eller følelsesmæssig turbulens.
Nøglen til at opløse afhængigheden er at undersøge dens oprindelsessted samt undersøge dine følelser i de situationer, der intensiverer den. På den måde tager vi fat i roden på problemet, frem for blot at symptombehandle – et velkendt kendetegn for psykodynamisk terapi.