fbpx

Traumer og traumebehandling

Hvad er et traume?

Den canadiske læge, forfatter og foredragsholder Gabor Maté er kendt for sit arbejde med at undersøge sammenhængen mellem traumer, stress og sygdom. I denne artikel vil vi undersøge Gabor Matés syn på traumer og hvordan hans tilgang kan hjælpe med at forstå og behandle traumer.

Gabor Maté mener, at traumer opstår, når vi udsættes for begivenheder, der er så voldsomme i styrke og/eller omfang, at vi ikke kan finde en passende følelsesmæssig reaktion på dem. Kroppen overbelastes og så må vi finde måder at beskytte den på. f.eks. ved at fryse, lukke af for adgangen til vores krop, flygte fra situationen gennem bl.a. dissociation, hvor man oplever at forlade sin krop. Traumer kan skyldes en række forskellige voldsomme oplevelser såsom fysisk, seksuel eller psykisk misbrug, skilsmisse, tab af en elsket eller en alvorlig sygdom. Men et traume kan også opstå mere subtilt og over længerevarende perioder, f.eks, hvis et barn ikke bliver set og hørt eller ofte må tilsidesætte sine egne behov til fordel for andre.

Uanset årsagen til traumet, foregår der en ophobning af følelser, f.eks. af vrede el. sorg som ikke kommer til udtryk i situationen. Når disse følelser forbliver uforløst, har det en betydelig indvirkning på vores mentale og fysiske sundhed. 

Når vi oplever traumer, kan vores hjerne og krop reagere ved at frigive stresshormoner såsom cortisol og adrenalin. Disse hormoner kan hjælpe os med at håndtere en stressende situation, men hvis vi oplever traumer over en længere periode, kan vores stressrespons blive kronisk. Det kan føre til en række forskellige sundhedsmæssige problemer, såsom angst, depression, hjertesygdomme og autoimmune lidelser.

Traumer påvirker også vores adfærd og følelser på en række forskellige måder. For eksempel kan traumer føre til afhængighed af stoffer eller alkohol som en måde at håndtere vores følelser på. Det kan også føre til andre adfærdsproblemer, såsom spiseforstyrrelser eller selvskade. Disse er metoder, vi benytter for at dulme den smerte traumet indeholder. Og metoderne virker… midlertidigt. Det er derfor de er så svære at komme af med.

Hvordan kan traumer behandles?

Traumer ikke altid er noget, vi er bevidste om. Traumer kan være lagret i vores underbevidsthed og manifestere sig som fysiske og mentale symptomer. Derfor kan det være svært at identificere traumer og behandle det.

Traumer kan føre til en række forskellige symptomer og sygdomme, og behandlingen af disse vil ikke fjerne årsagen til traumet. I stedet mener han, at det er vigtigt at behandle årsagen til traumet for at helbrede helheden af personen.

Krop og sind er tæt forbundet. En vigtig del af traumeheling er at genoprette forbindelsen mellem krop og sind. Han mener, at traumer kan føre til en forvrængning af vores fornemmelse af vores krop. Derfor er det vigtigt at arbejde med vores kropsbevidsthed og vores følelsesmæssige tilstand for at helbrede traumer. Det kan være svært at konfrontere vores traumer og de følelser, der følger med dem, men ifølge Maté er det vigtigt at gøre det for at opnå helbredelse. Det er i høj grad en træning i at blive mere fortrolig med vores følelser, der er nødvendig.

Traumeheling kræver et sikkert og støttende miljø. Det kan være en terapeut, en kærlig familie eller en støttegruppe, hvor man kan dele sine følelser og oplevelser i en tryg og fortrolig atmosfære.

Maté understreger, at traumeheling ikke er en lineær proces. Det kan tage tid og kræve tålmodighed og vedholdenhed at helbrede et traume. 

Har du oplevet et traume, som gør at du har svært ved at komme videre, så er du meget velkommen til at kontakte mig. Som certificeret psykodynamisk psykoterapeut vil jeg hjælpe dig, så godt jeg kan igennem denne process.  Jeg vil være så støttende og anerkendende som muligt og sørge for, at processen forløber i et tempo, hvor du kan være med hele vejen.

Typisk oplever mine klienter, at et traumer bliver lidt lettere at leve med allerede i løbet af få sessioner.

Er du fortsat nysgerrig, så kan du booke din første tid til kun 350 kr. Normalprisen er 750 kr. Så kan du få en fornemmelse for, om psykodynamisk terapi hos mig er noget for dig.

Book tid: 1. samtale (50 min) kun 350 kr.

Du er også meget velkommen til at ringe på tlf: 61 27 18 99 for en gratis afklarende samtale.

Min klinik ligger på Roskildevej 46, 2000 Frederiksberg.


 

Få tydet din drøm gratis af kunstig intelligens

Som et nyt og underholdende tiltag, kan du nu få tydet din drøm af en kunstig intelligens her på siden.

Ja, lad mig prøve det

 


 

SÆRLIGT TILBUD PÅ TERAPI: Få din 1. samtale til kun 350 kr.

Helt uforpligtende.

book tid

 


 

Har du angst?

Så læs her om, hvordan psykodynamisk terapi kan hjælpe dig ud af angsten – effektivt og permanent.

Læs mere

 

 


 

Bliv medlem af ANGSTGRUPPEN på facebook

En lukket gruppe, hvor du kan få gratis støtte, hjælp, råd og inspiration til at håndtere din angst.

Gå til ANGSTGRUPPEN

 

 


Hvad er angst?

Få klar besked om angstsymptomer, årsager og behandling.

Læs mere

 


When we attempt to exercise power or control over someone else, we cannot avoid giving that person the very same power or control over us.

Alan Watts