fbpx

Vores følelser er aldrig problemet - det er hvordan vi håndterer dem eller undgår dem

Følelser er ikke farlige

Følelser er en naturlig del af vores liv, men mange mennesker er bange for at mærke dem og lade sig styre af dem. Angsten for følelser kan skyldes, at man er vokset op i en familie, hvor følelser var tabu eller blev håndteret på en usund måde. Måske havde forældrene det svært ved følelser – både deres egne og barnets – og så får barnet indkodet at følelser er farlige – noget der skal undgås. 

Det er denne overbevisning, som ganske vist har hjulpet barnet med at indordne sig tidligt i livet, men som nu i høj grad spænder ben for personens psykiske velvære og balance. 

Denne artikelvil udfordre denne overbevisning. For i virkeligheden er det ikke er selve følelsen, der er farlig, men hvad vi gør med den. Modenhed og udvikling kommer, når vi kan rumme komplekse følelser og den angst, de ofte producerer.

Følelser er aldrig er ude på at skade os. Det er det, vi gør med følelserne, der kan være skadeligt. F.eks. er vreden et meget værdifuldt signal til os om, at der er behov for at sætte en grænse. Men det problematiske opstår, når vi reagerer på vreden ved f.eks. at slå, råbe, el. nedgøre andre. I så fald har vreden fået et destruktivt udtryk. Det vigtige arbejde ligger således ikke i at dulme vreden, snarere at finde andre, mere frugtbare udtryk for den – udtryk der passer til, hvem du i virkeligheden er. At skelne mellem følelse og adfærd er helt centralt.

Følelser som forsvar mod andre følelser

Alle følelser kan sommetider optræde som et forsvar mod andre følelser.

Det er eksempelvis ikke ualmindeligt, at mennesker græder, når de føler vrede, men de forstår ikke hvorfor. Det kan skyldes, at de er vant til at undertrykke vreden, fordi den var uacceptabel i familien som barn. At lære at adskille følelsen af vrede, sorg og angst kan hjælpe med at håndtere dem på en sund måde.

Ofte bliver klienter fyldt med glæde og livfuldhed når de mærker deres føleleser rent og helt uden angst. De føler en klarhed i hovedet og er fulde af energi. Derimod er træthed, uoplagthed og depressive symptomer ofte forbundet med, at man lægger låg på sine følelser og derfor mister sin energi.

Følelser er vores allierede

Alle følelser er faktisk vores bedste venner og vil os kun det bedste. Alle følelser har et enormt potentiale for at heale os, hvis vi lærer at håndtere dem på en sund måde og føler dem i kroppen.

Derudover kan kontakten til vores følelser kan være en stor kilde til inspiration og kreativitet. Kunstnere og forfattere bruger ofte deres følelser som inspiration til deres værker. Følelser kan give os en dybere forståelse af os selv og verden omkring os, og kan hjælpe os med at udvikle empati og medfølelse.

For at lære at håndtere vores følelser på en sund måde, er det vigtigt at lære at genkende dem og give dem plads. Det kan være en god idé at tage sig tid til at mærke efter, hvad man føler, og hvorfor man føler det. Det kan også være en god idé at tale med en professionel, hvis man har svært ved at håndtere sine følelser eller har oplevet traumatiske begivenheder.

At lære at håndtere sine følelser kan hjælpe med at forebygge stress, angst og depression. At være i stand til at udtrykke sine følelser på en sund måde kan også hjælpe med at forebygge konflikter og misforståelser i ens relationer til andre.

Er du blevet mere nysgerrig på, hvordan man kan arbejde terapeutisk med sine føleleser, så er du meget velkommen til at kontakte mig. Som certificeret psykodynamisk psykoterapeut vil jeg hjælpe dig, så godt jeg kan igennem denne process.  Jeg vil være så støttende og anerkendende som muligt og sørge for, at processen forløber i et tempo, hvor du kan være med hele vejen.

Er du fortsat nysgerrig, så kan du booke din første tid til kun 350 kr. Normalprisen er 750 kr. Så kan du få en fornemmelse for, om psykodynamisk terapi hos mig er noget for dig.

Book tid: 1. samtale (50 min) kun 350 kr.

Du kan også booke en gratis uforpligtende forsamtale på ovenstående link, eller ringe på tlf: 61 27 18 99, hvis du har spørgsmål.

Min klinik ligger på Roskildevej 46, 2000 Frederiksberg.

Følelsernes kompas - om de fem grundfølelser

 

Få tydet din drøm gratis af kunstig intelligens

Som et nyt og underholdende tiltag, kan du nu få tydet din drøm af en kunstig intelligens her på siden.

Ja, lad mig prøve det

 


 

SÆRLIGT TILBUD PÅ TERAPI: Få din 1. samtale til kun 350 kr.

Helt uforpligtende.

book tid

 


 

Har du angst?

Så læs her om, hvordan psykodynamisk terapi kan hjælpe dig ud af angsten – effektivt og permanent.

Læs mere

 

 


 

Bliv medlem af ANGSTGRUPPEN på facebook

En lukket gruppe, hvor du kan få gratis støtte, hjælp, råd og inspiration til at håndtere din angst.

Gå til ANGSTGRUPPEN

 

 


Hvad er angst?

Få klar besked om angstsymptomer, årsager og behandling.

Læs mere

 


I have realized that the past and future are real illusions, that they exist in the present, which is what there is and all there is.

Alan Watts