fbpx

Drømmeguide - Sådan lærer du at forstå dine drømme

5 tips til at blive din egen mester i drømmetydning

Drømme bringer altid helende budskaber med sig. De vil fortælle dig, om noget du bør tage hånd om for at leve et mere frit liv. Et liv i overensstemmelse med hvem du er. 

Men drømme kan være svære at forstå. Ja nærmest kan de forekomme ubegribelige og vanvittige og efterlade os helt og aldeles uforstående og tvivlende. I så fald kan deres budskab gå tabt. Hvilken mening har denne drøm? Hvordan skal jeg fortolke den?

Det er hvad, denne guide handler om. For heldigvis er drømmetydning en disciplin, der kan læres. Det er teknik, der kan opøves, så du med tiden kan blive hurtigere og mere klar i din drømmetydning.  

1) Dyk ned i drømmens vigtigste moment

En drøm vil typisk have et moment eller et øjeblik, som er særligt vigtigt. Det kan nemlig fungere som en nøgle til at åbne op for hele drømmens betydning. Ofte vil dette moment være det øjeblik, hvor du er allermest følelsesmæssigt påvirket. 

Hvad skete der i dette øjeblik? Hvor befandt du dig? Hvad følte du? Hvilke objekter var til stede her? Undersøg alle disse hv-spørgsmål i lige netop dette centrale øjeblik i drømmen. 

Alle de objekter, der var tilstede her, kan du med fordel slå op i et drømmekatalog. Det bringer os til guidens andet punkt.

2) Lær drømmesprogets symbolik

Drømmesproget bygger på symbolik. Dette sprog kan læres – ligesom andre sprog som engelsk eller tysk. Man kan lære at oversætte det faktiske objekt i en drøm (med Freuds ord; det manifeste indhold) til objektets overførte betydning (det latente indhold).

Eksempelvis kan man lære at, en eksplosion kan være et symbol på vrede. 

Jo bedre man forstår dette sprog, desto hurtigere og mere klart, kan man tolke drømmen.

droemmetyder.dk kan du finde et katalog over gængse drømmesymboler. Det giver dig nogle brugbare fortolkningsforslag, som er baseret på folks generelle opfattelser af objekters symbolske betydning gennem historien.

Det er dog slet ikke sikkert, at disse forslag passer til din drøm. Selvom symbolerne har en nogenlunde ens betydning for de fleste, har du en individuel erfaring og historik, der forbinder ting på en helt særlig måde. Kun hvis en tolkning føles helt rigtig for dig, er den brugbar. Den særlige aha-følelse, der opstår, når en tolkning rammer helt rigtigt, er heldigvis ikke til at tage fejl af.

Brug derfor ikke kataloget som en facitliste men som en mulig vejviser, et redskab der kan hjælpe dig til at stille de rigtige spørgsmål. Ofte vil der være flere fortolkningsforslag knyttet til et drømmeobjekt – både positive og negative. 

Eksempelvis kan ild både symbolisere passion og raseri. Den stemning eller følelse, du oplevede i drømmen, da objektet fremtrådte, er et særdeles vigtigt pejlemærke i forhold til, hvilken fortolkning, der passer bedst. 

Hvis du ikke kan finde drømmeobjektets symbolbetydning i kataloget kan du selv prøve at finde ud af symbolikken ved at stille følgende spørgsmål:

  • Hvad er symbolets essens? Altså hvad er det der gør en bjørn til en bjørn og forskellig fra alle andre væsner. Her kan svaret være, at den er et dyr, og den er stor og stærk.
  • Kan hverdagens metaforer bidrage til forståelsen? Det kunne f.eks. være ”stærk som en bjørn”, eller ”at gøre folk en bjørnetjeneste”.
  • Indgår symbolet i særlige historiske kontekster? Det kan være i eventyr, myter eller ritualer. Hvordan fremstår symbolet her?
  • Hvad er dine egne personlige associationer til symbolet? Har du eksempelvis haft personlig tilknytning til bjørne eller fået fortalt historier om dem? Prøv at lave en fri associering, hvor du hæfter dig ved de ord, der umiddelbart falder dig ind, når du tænker på symbolet. Det, der kommer frem, er ikke en tilfældighed.

3) Undersøg koblinger til aktuelle situationer i dit vågne liv

Ofte er drømme kommentarer til aktuelle og betydningsfulde situationer eller problemstillinger i dit vågne liv. Dit ubevidste sender dig selv signaler om, at noget er vigtigt for dig at fokusere på. 

Spørg derfor dig selv: Hvorfor drømmer jeg dette lige netop nu? Er der sket noget inden for de seneste par dage, som er særligt betydningsfyldt for mig? Er der nogle koblinger mellem disse betydningsfulde hændelser og så min drøm? Hvad kan drømmen lære mig om disse hændelser? 

Det er ikke tilfældigt, at du har lige netop denne drøm på det pågældende tidspunkt.

4) Undersøg om objekter eller personer i en drøm repræsenterer sider af dig selv

Ofte kan personer, dyr eller objekter i drømme repræsentere sider af dig selv. Eksempelvis kan en løve være udtryk for dit eget mod og din egen styrke. Eller hvis du eksempelvis oplever at være i konflikt med en person i en drøm, kan denne person meget vel repræsentere en undertrykt del af dig, som ikke får tilstrækkelig med plads i dit vågne liv. 

Freud benævner desuden denne mekanisme som forskydninger. Vi projicerer sider af os selv over på andre eller andre ting.

Jung mente, at drømme netop sørger for at bringe balance i vores personlighed ved at vi får kontakt til undertrykte sider ved os selv gennem symboler. Der kompenseres for vores ensidigheder på denne måde. Spørg derfor dig selv, om de vigtige personer og objekter, der er i drømmen måske kan sige noget om dig selv og din måde at forholde dig til dig selv på.   

5) Snak med nogen om din drøm

At tale med nogen om sin drøm, kan i sig selv være givende for at forstå den bedre. For det første, ser man drømmen i et anderledes lys, når man fortæller den højt. Man husker måske også flere aspekter af den, efterhånden som man snakker om den. Endelig kan den anden person stille relevante spørgsmål, der kan åbne op for fortolkninger, man ikke selv havde tænkt på. Du kan enten bruge familie eller gode venner, eller du kan konsultere en psykoterapeut, der har erfaring med at arbejde med det ubevidste. Det kan du bl.a. gøre her på siden, hvis du ønsker det.

Forhåbentligt kan disse råd hjælpe dig i dit drømmearbejde. Kontakt mig endelig ved at skrive til mig eller kommenter nederst på siden, hvis du har spørgsmål eller har lyst til at dele en erfaring. Hvis du har problemer med at huske dine drømme kan du desuden læse min guide ved navn Sådan husker du dine drømme.

_______________________

Dilard G. 2019: “Dream Incubation: The Easy Sleep Exercise To Solving Life’s Problems”, www.finerminds.dk

Parker, J & D. (1986) Drømme – tolkning og symboler. Politikens Forlag.

16 Responses

 

Få tydet din drøm gratis af kunstig intelligens

Som et nyt og underholdende tiltag, kan du nu få tydet din drøm af en kunstig intelligens her på siden.

Ja, lad mig prøve det

 


 

SÆRLIGT TILBUD PÅ TERAPI: Få din 1. samtale til kun 350 kr.

Helt uforpligtende.

book tid

 


 

Har du angst?

Så læs her om, hvordan psykodynamisk terapi kan hjælpe dig ud af angsten – effektivt og permanent.

Læs mere

 

 


 

Bliv medlem af ANGSTGRUPPEN på facebook

En lukket gruppe, hvor du kan få gratis støtte, hjælp, råd og inspiration til at håndtere din angst.

Gå til ANGSTGRUPPEN

 

 


Hvad er angst?

Få klar besked om angstsymptomer, årsager og behandling.

Læs mere

 


Problems that remain persistently insoluble should always be suspected as questions asked in the wrong way.

Alan Watts